ŁADOCHA GOTUJE ODC. 8

Ładocha_Fakapy_800x599

DZIEŃ ZACZYNA SIĘ OD RANA

To pewne. Do pieczonych pierogów pasuje serek Apetina Miód Musztarda. I bardzo dobrze, bo byłby niezły fakap. A takich nie brakuje w życiu Darii. Zresztą, co będziemy gadać? Sama opowie. Obejrzyj nowy odcinek Apetycznych Inspiracji!

Natomiast z radością donosimy, że nasza współpraca z Duka układa się wzorcowo, dlatego jak zwykle zobaczycie jej akcesoria w kuchni Darii.

logo

Pieczone pierogi z nadzieniem z pora, ziemniaka i serka Apetina Miód Musztarda

Porcja dla 3 osób. Czas przygotowania 1,5 godziny.

składniki

Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g)
– 100 g masła
– 1/3 szklanki ciepłej wody
– 10 g suszonych drożdży
– sól
– jajko, mleko (2 łyżeczki) do posmarowania pierogów przed pieczeniem

Nadzienie:
– 250 g serka Apetina Miód Musztarda
– 300 g ziemniaków
– 1 por
– 2 ząbki czosnku
– 2 cebule szalotki
– 20 g masła
– łyżeczka świeżego tymianku
– sól, pieprz

krok 1

Składniki na ciasto umieścić w dużej misce, wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić (w razie potrzeby można dodać odrobinę ciepłej wody). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, aby odpoczęło.

 

 

 

 

 

 

krok 3

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie (ok. 15 min), wyjąć, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i tymianek, następnie dodać pokrojonego dość drobno pora. Gdy zmięknie, dodać serek Apetina Miód Musztarda i ziemniaki. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

 

 

 

 

 

krok 3

 

Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każdym kółku ułożyć łyżkę ostudzonego nadzienia. Zlepić pierogi i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 15-18 minut w temp. 180 stopni.Opcjonalnie posypać czarnuszką.

 

 

 

 

 

gotowe danie

 

No i proszę!

 

 

 

 

 

 

 

 

W sesji zdjęciowej i video zostały wykorzystane akcesoria   logo