ŁADOCHA GOTUJE ODC. 9

Ładocha_Burak_800x599

RWANIE BURAKA

Kiedy serek Apetina Snack Oliwki i Czosnek zaleca się do kremu z buraków i wiśni, to wiedz, że oooooj, będzie się działo. A kto się zalecał do Darii? I czym to się skończyło? Pssst, to tajemnica, której nie pozna nikt. Oczywiście prócz tych wszystkich, którzy obejrzą nowy odcinek Apetycznych Inspiracji.

A my wciąż zakochani jesteśmy w naszym partnerze, więc Duka jak zwykle będzie nam towarzyszyć w kuchni.

logo

Zupa krem z buraków z wiśniami i serkiem Snack Oliwki i Czosnek

Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania ok. 1 h.

składniki

Składniki:
– 200 g serek Snack Oliwki i Czosnek
– 650 g buraków
– oliwa z oliwek
– 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– szklanka wydrylowanych wiśni
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (i kilka całych gałązek tymianku do dekoracji)
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

krok 1

 

Buraki porządnie wymyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez min. 40 min., najlepiej godzinę, w temp. 200 stopni, następnie wyjąć z folii i obrać ze skórek. Pokroić na mniejsze kawałki.

 

 

 

 

 

krok 3

 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez 4 minuty, dodać szklankę wydrylowanych wiśni oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.

 

 

 

 

 

krok 3

 

Zmiksować na puree i ewentualnie doprawić do smaku.

Gotową zupę posypać Fetą Snack Oliwki i Czosnek, udekorować gałązkami tymianku.

 

 

 

 

 

gotowe danie

 

No i proszę!

 

 

 

 

 

 

 

 

W sesji zdjęciowej i video zostały wykorzystane akcesoria   logo