Bazyliowe klopsiki ze słodką marchewką

Czas przygotowania
30 min
Posiłek dla
3 osób
1 ząbek
pęczek
1 szt
3 łyżki
4 szt
3 łyżki
Polecane produkty do potrawyNaturalny 125 gPomidory i Bazylia 125 g
Bazyliowe klopsiki ze słodką marchewką
  1. Mięso, cebulę i czosnek zmiel w maszynce do mielenia.
  2. Dodaj jajko, serek i bułkę tartą, zagnieć na jednolitą masę.
  3. Dodaj zioła i przyprawy, uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Marchewkę pokrój na wąskie paski o długości 4- 5 cm.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć klopsiki i podsmażaj przez kilka minut.
  6. Gdy klopsiki się zarumienią, zdejmij mięso z patelni.
  7. Na tę samą patelnię wrzuć marchewkę, dopraw solą i pieprzem.
  8. Danie polej miodem i podsmażaj, aż się skarmelizuje.
  9. Klopsiki podawaj z marchewką posypane listkami świeżej bazylii.