Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym, granatem i pistacjami

Czas przygotowania
60 min
Posiłek dla
16 osób
2 opakowania
4 szt
150 ml
1 łyżeczki
1 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
Polecane produkty do potrawyNaturalny 125 g
Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym, granatem i pistacjami
  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, zacznij wlewać powoli olej.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kardamonem. Dodaj do jajecznej masy i zmiksuj ponownie.
  3. Kolejno dodaj startą na grubych oczkach pietruszkę oraz imbir starty na drobnych i wymieszaj.
  4. Masę przelej do formy o wymiarach 22x32 cm pokrytej uprzednio papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
  5. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj na puch wraz z cukrem pudrem. Następnie zacznij dodawać powoli Serek Kanapkowy Apetina, nie przerywając ubijania. Na sam koniec wrzuć otartą skórkę z cytryny.
  6. Upieczone i wystudzone ciasto posmaruj kremem i udekoruj posiekanymi pistacjami oraz pestkami granatu.