Cukinie faszerowane serem Apetina i orzeszkami pinii

Czas przygotowania
45 min
Posiłek dla
2 osób
Cukinie faszerowane serem Apetina i orzeszkami pinii


Wolisz cukinie faszerowane łagodnie czy na ostro?

  1. Na rozgrzanej na patelni, na 3 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w cienkie paski szynkę parmeńską, dodać orzeszki pinii, rodzynki, posiekane migdały. Dodać dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu i posiekanego rozmarynu i pozostawić do ostudzenia.
  2. Umyć i osuszyć cukinie, odciąć górną część z szypułką, oczyścić wnętrze z gniazda nasiennego. Odkroić 1-1,5 cm krążek od wydrążonej cukinii, pokroić w drobną kosteczkę i wmieszać do przygotowanego nadzienia. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe
  3. Cukinie delikatnie natłuść od wewnątrz oliwą z oliwek, wypełnić farszem, posypać fetą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
  4. Piec na natłuszczonej blasze w temperaturze 180 st. przez ok. 30 min., dopóki cukinie nie będą upieczone, a farsz - złoty. Pozostawić do przestudzenia i skropić niewielką ilością octu balsamicznego.