Filety dorsza owinięte szynką prosciutto, pieczone w sosie ze śmietany, serka kremowego i świeżej bazylii

Czas przygotowania
35 min
Posiłek dla
4 osób
4 filety
4 plasterki
1 pęczek
Polecane produkty do potrawyPesto i Rukola 125 g
Filety dorsza owinięte szynką prosciutto, pieczone w sosie ze śmietany, serka kremowego i świeżej bazylii
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
  2. Filety z dorsza delikatnie posyp solą oraz mocniej pieprzem. Każdy filet owiń jednym plastrem szynki prosciutto.
  3. W pojemniku malaksera umieść śmietanę, serek kremowy Apetina Pesto i Rukola i większość świeżej bazylii. Zmiksuj na gładki sos, który przelej na dno dużego naczynia do zapiekania.
  4. W naczyniu na sosie umieść filety z dorsza i posyp je tartym parmezanem.
  5. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ryba się upiecze, a szynka zezłoci.
  6. Podawaj posypane pozostałą świeżą bazylią.