Gazpacho z żółtą papryką, melonem i chorizo

Czas przygotowania
20 min
Posiłek dla
6 osób
Polecane produkty do potrawyZ chilli 100 g
Gazpacho z żółtą papryką, melonem i chorizo
  1. Pomidory natnij od spodu na krzyż i włóż do miski z wrzątkiem. Odstaw na 1-2 minuty, następnie przestudź zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze cząstki i wyjmij twarde szypułki.
  2. Papryki przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne.
  3. Melona oczyść z pestek i wyjmij cały miąższ za pomocą łyżeczki. Umieść go wraz z pomidorami oraz papryką w kielichu blendera.
  4. Dodaj namoczoną w zimnej wodzie bagietkę, ząbek czosnku i wlej oliwę z oliwek oraz ocet. Zmiksuj na gładko i dopraw solą do smaku.
  5. Gazpacho wstaw do lodówki na minimum 3 h do schłodzenia.
  6. Przed podaniem na suchej patelni podsmaż pokrojone w plastry chorizo, aż będzie chrupiące.
  7. Gazpacho przelej na talerze lub do miseczek, połóż plasterki chorizo, podprażone na suchej patelni migdały oraz kawałki sera Apetina Snack Pack z chili.