Hiszpańskie chlebki z kremem z serka, awokado, selera naciowego i krewetkami

Czas przygotowania
70 min
Posiłek dla
2 osób
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szt
200 g
1 ząbek
szczypta
2 łyżki
szczypta
szczypta
Polecane produkty do potrawyArla_Apetina_Materialy_ElementyWww_Packshoty_Apetina_Kremowy_Papryka_Oliwki_wieczkoGrillowana Papryka i Oliwki 125 g
Hiszpańskie chlebki z kremem z serka, awokado, selera naciowego i krewetkami


Zobacz jak Daria przyrządza hiszpańską potrawę!


  1. Chlebki: drożdże, sól i oliwę wsypać do miski i zalać ciepłą wodą. Dobrze wymieszać. Do rozrobionych drożdży powoli dodawać po 1 łyżce mąki dobrze mieszając. Jeśli ciasto nie będzie się lepiło należy dodać trochę ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasto posmarować delikatnie oliwą, przykryć je ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na około 30 minut) w ciepłym miejscu.
  2. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki, z których następnie uformować cienkie placki (ręcznie lub za pomocą wałka). Wyłożyć na papier do pieczenia. Piec przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (230 stopni bez termoobiegu).
  3. Krem: Awokado i seler naciowy pokroić w kostkę. Krewetki obsmażyć na patelni.
  4. Serek Apetina Tapas wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną oliwy i sokiem z limonki. Awokado i seler pomieszać z powstałą salsą, doprawić do smaku solą i pieprzem
  5. Powstałym kremem smarować chlebki, na wierzch położyć krewetki, opcjonalnie można udekorować pokrojonym w połówki lub ćwiartki pomidorkiem koktajlowym. Posypać parmezanem i świeżym pieprzem. Udekorować bazylią.