Ziołowe kofty wołowe z dipem i sałatką tabbuleh

Czas przygotowania
45 min
Posiłek dla
2 osób
Ziołowe kofty wołowe z dipem i sałatką tabbuleh
  1. Natkę pietruszki, koperek, dymkę i czosnek drobno posiekaj. Do mielonej wołowiny dodaj jajko, koperek, szczypior z cebulką, połowę czosnku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrób dłonią.
  2. Z mięsa formuj podłużne kotleciki. Natłuść je delikatnie oliwą i ułóż na blasze. Piecz przez 20 minut w temp. 200 stopni.
  3. Ogórki obierz, pokrój w plasterki. Pomidory przekrój na pół. Kuskus umieść w miseczce i zalej wrzątkiem na centymetr ponad jego poziom. Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut. Kuskus spulchnij widelcem. Dodaj do niego pomidory, ogórki, resztę czosnku i natki pietruszki. Polej oliwą, sokiem z połowy cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  4. Serek wymieszaj z jogurtem naturalnym. Upieczone Kofty podawaj na sałatce z kuskusu z dodatkiem dipu.