Naleśnik gryczany z kremowym serkiem, tuńczykiem i szpinakiem

Czas przygotowania
60 min
Posiłek dla
4 osób
Polecane produkty do potrawyPomidory i Bazylia 125 g
Naleśnik gryczany z kremowym serkiem, tuńczykiem i szpinakiem
  1. W misce wymieszaj trzepaczką jajka, wodę gazowaną, mleko, oliwę i szczyptę soli. Bezpośrednio do miski przesiej obie mąki, następnie dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Ciasto odstaw na co najmniej 30 minut (nawet całą noc) w lodówce.
  2. Patelnię lekko posmarowaną oliwą lub olejem rozgrzej na średnim ogniu. Ciasto ponownie dobrze wymieszaj. Wlej porcję ciasta i smaż przez 3 minuty, następnie delikatnie odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Usmaż w sumie 8 naleśników.
  3. Tuńczyka odsącz z zalewy. Ogórka i pomidory pokrój na plastry.
  4. Posmaruj połowę naleśnika serkiem Apetina Pomidory i Bazylia. Na serku ułóż tuńczyka, kilka liści szpinaku, plasterki ogórka i pomidora. Posyp posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem. Złóż naleśnika w trójkąt. Powtórz z pozostałymi składnikami.