Placki z cukinii, sera śródziemnomorskiego, kukurydzy, świeżej mięty, natki pietruszki i chilli

Czas przygotowania
35 min
Posiłek dla
4 osób
2 szt
1 puszka
Pół opakowania
3 łyżki
2 ząbki
3 szt
1 łyżeczka
do smażenia
Polecane produkty do potrawyAPETINA
Placki z cukinii, sera śródziemnomorskiego, kukurydzy, świeżej mięty, natki pietruszki i chilli
  1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól i odstaw na 10 minut. Następnie dokładnie odciśnij.
  2. Cebulkę dymkę, świeżą miętę, natkę pietruszki oraz paprykę chilli drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. W misce wymieszaj startą cukinię, odcedzoną kukurydzą z puszki, ser śródziemnomorski Apetina, posiekane zioła, chilli, czosnek, mielony kumin, sól i pieprz. Dodaj rozbełtane jajka i mąkę z ciecierzycy i dobrze wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
  4. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej trochę oliwy. Partiami układaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż placki na złoto przez 3-4 minuty na stronę. Zdejmij placki z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.