Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania
60 min
Posiłek dla
4 osób
Polecane produkty do potrawyapetinabazylia2CZERWONA PAPRYKA I CHILI 200 G
Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą
  1. Przygotuj dżem paprykowy: paprykę umyj, przekrój na pół i pokrój w drobną kostkę, usuwając gniazda nasienne i białe części. W ten sam sposób przygotuj papryczki chilli. Umieść warzywa w rondelku z grubym dnem, dodaj cukier, szczyptę soli i wino. Gotuj dżem na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po godzinie zdejmij rondelek z ognia i przetrzyj gorącą masę przez sito. Przetarty dżem podgrzewaj jeszcze przez ok. 30 minut, aż zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć. Odwróć słoiczki do góry dnem i przestudź.
  2. Szpinak opłucz, dokładnie osusz, włóż do garnka i podgrzej przez około minutę. Odciśnij wodę. Szpinak posiekaj. Dodaj pokruszony serek śródziemnomorski Apetina Chilli, ser ricotta, przyprawy i oliwę. Składniki delikatnie wymieszaj.
  3. Rozmrożone ciasto filo pokrój na kwadraty i posmaruj pędzelkiem z oliwą. Ułóż 4-5 kwadratów równo jeden na drugim. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżeczkę nadzienia. Zlep rożki, zawiń brzegi pod spód i dociśnij, smarując w razie potrzeby tłuszczem. Posmaruj rożki roztrzepanym żółtkiem i posyp ziołami. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200°C przez ok. 10-12 minut.
  4. Rożki podawaj z dżemem paprykowym.