Spaghetti z cukinii z serem i sosem pesto

Czas przygotowania
30 min
Posiłek dla
2 osób
1 opakowanie
2 szt
1 szklanka
2 łyżki
1 ząbek
1 szt
2 łyżki
do dekoracji
Polecane produkty do potrawyClassic 200 g
Spaghetti z cukinii z serem i sosem pesto
  1. Orzechy piniowe upraż na suchej patelni. W moździerzu umieść bazylię (odłóż kilka drobnych listków do dekoracji) i czosnek, ucieraj przez kilka minut. Dodaj orzechy i starty parmezan. Ucieraj dalej, stopniowo dolewając oliwę z oliwek do otrzymania preferowanej konsystencji pesto. Dopraw do smaku solą.
  2. Przy pomocy specjalnej obieraczki lub spiralizera zrób julienne z cukinii. Umieść je w misce, lekko posól. Odstaw na 15 minut. Pomidorki przekrój na pół. Oliwki pozbaw pestek.
  3. Pesto połącz z 1 łyżką soku z cytryny. Do cukinii dodaj kilka łyżek sosu Pesto, wymieszaj. Dołóż pomidorki, oliwki, ser Apetina Classic. Ponownie delikatnie wymieszaj. Nałóż potrawę na talerze i udekoruj listkami bazylii.