*Zapiekanka ziemianiaczana z boczkiem i kiełbasą

Czas przygotowania
30 min
Posiłek dla
4 osób
6 szt
1 szt
1 pętko
5 plastrów
2 łyżki
1 szt
2 ząbki
DO POSYPANIA
szczypta
Polecane produkty do potrawyArla_Apetina_Materialy_ElementyWww_Packshoty_61768-Apetina-Serek-Kremowy-Musztarda-i-MiodMusztarda i Miód 125 g
*Zapiekanka ziemianiaczana z boczkiem i kiełbasą
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odsączyć. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, dodać posiekaną cebulę i czosnek, następnie plastry boczku. Doprawić pieprzem.
  2. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni.
  3. Serek Apetina wymieszać z tartym żółtym serem i jajkiem. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 15–20 min.
  4. Przed podaniem udekorować pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i świeżą natką pietruszki.